Rajin-rajin le memfollow aku ek.....

Tuesday, August 25, 2009

Frenzy.Fm

Korang penah tak dengar lagu-lagu secara online kat Frenzy.Fm ni?? aku ni kan baru je tahu akan kewujudan stesen radio online ni...hehehehe. Layan jugak weiiii Frenzy.Fm ni siap pasang lagu ghaya lg tp atas permintaan korang sendiri la...kalu tak caya, jom layan sat no...

Wednesday, August 19, 2009

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak




** buat semua teman2 , adik2 dan kenalan2 x kiralah yg jadi followers ker , yang singgah2 jap tuuu , silalah amik kad ucapan ramdhan ini dan gantung di umah masing2 , ikhlas ingatan dari ku buat anda semua .. LOV U ALL ni le kad ucapan yang aku ambik dengan kebenaran dari blog Ieda n kalu korang berkenan jugak ngan kad ucapan ni....jom ke blog Ieda



Tuesday, August 18, 2009

Terima Award


Ni le award yang aku dapat dari Cik Biru khas untuk semua followernya. Kalu korang rasa nak award ni g le jadi follower Cik Biru ni ek...heheheheh

Monday, August 17, 2009

" Kempen Kibarkan JALUR GEMILANG "

Kempen Kibar Jalur Gemilang
Sempena Kemerdekaan Malaysia
ke 52
Kempen Kibar Jalur Gemilang


Jom kita semua kibarkan Jalur Gemilang, bendera kebanggaan Negara kita sempena Bulan Kemerdekaan

Friday, August 14, 2009

Nak Tahu Nape Aku Pecat PA Aku...

Dua minggu yang lalu merupakan ulang tahunku yang ke-35 dan mood-ku tidak terlalu baik pada pagi itu. Aku turun untuk sarapan dengan harapan isteriku akan mengucapkan dengan penuh sukacita.. "Selamat Ulang Tahun suamiku tersayang" Waktu berlalu dan bahkan dia tidak mengucapkan selamat pagi. Aku berpikir, ya, itulah isteri, tapi mungkin anak-anakku akan ingat kalau hari ini aku berulang tahun. Anak-anak datang ke meja makan untuk sarapan namun mereka juga tidak mengatakan satu patah katapun. Akhirnya aku berangkat ke bilik tidur dengan perasaan penuh kecewa dan sedih.. Di pejabat,


Ketika aku masuk ke pejabat, sekertariku, Janet, menyapaku "Selamat pagi Boss, Selamat Ulang Tahun" Dan akhirnya aku merasa sedikit terubat mengetahui ada seseorang yang mengingat hari ulang tahunku. Aku bekerja sampai tengah hari dan kemudian Janet mengetuk pintu bilikku dan berkata, Apakah tuan tidak menyadari bahwa hari ini begitu cerah di luar dan hari ini adalah hari ulang tahun tuan, mari kita pergi lunch, hanya kita berdua. Aku berkata "Wow!", itu adalah perkataan yang luar biasa yang saya dengar hari ini, mari kita pergi. Kami berdua pergi lunch. Kami tidak pergi ke tempat di mana kami biasanya lunch, tetapi kami pergi ke tempat yang sepi. Kami memesan 2 gelas fresh orange dan menikmati makanan tengahari kami. Dalam perjalanan pulang ke pejabat, Janet berkata, Anda tahu ini adalah hari yang begitu indah, kita tidak perlu kembali ke pejabat kan ? "Tidak perlu, saya pikir tidak perlu" jawabku. Lalu dia mengajak saya untuk rehat ke apartmentnya.


Setelah tiba di apartmentnya, dia berkata.. Tuan, jika tuan tidak keberatan, saya akan pergi ke ruang tidur dan berpakaian seksi sedikit.." "Tentu saja boleh", sahutku dengan gembira. Dia pergi ke kamar tidur dan kira-kira enam minit kemudian dia keluar membawa kek ulang tahun yang besar diiringi oleh isteri, anak-anakku dan sejumlah rakan kerja kami sambil menyanyikan lagu Selamat Ulang Tahun


Aku hanya duduk terpaku di sana , Di sebuah sofa panjang, telanjang tanpa sehelai benang...

Thursday, August 13, 2009

' iLoveMalaysia ' Campaign

Apple iPhone 3GS (worth RM2500) x 2 winners

Western Digital My Passport Essential 320GB x 10 winner


jom join competition ni...boleh menang hadiah mahal
cume post kan batch yg ade kat page aku ni..
sebelah kanan atas sekali
silelah CLICK SINI kalu nak join k...
nanti kat Referrer's Email letakkan email aku ni:-
bisnes_jebat@yahoo.com ...silelah mencuba nasib
semoga korang berjaya.....

Wednesday, August 12, 2009

Mental Retardation

Definition of Mental retardation


Mental retardation: A term used when a person has certain limitations in mental functioning and in skills such as communicating, taking care of him or herself, and social skills. These limitations will cause a child to learn and develop more slowly than a typical child. Children with mental retardation may take longer to learn to speak, walk, and take care of their personal needs such as dressing or eating. They are likely to have trouble learning in school. They will learn, but it will take them longer. There may be some things they cannot learn. As many as 3 out of every 100 people have mental retardation. In fact, 1 out of every 10 children who need special education has some form of mental retardation.


There are many causes of mental retardation. The most common causes are:
Genetic conditions -- Abnormalities of chromosomes and genes. Examples of genetic conditions are Down syndrome (trisomy 21), fragile X syndrome, and phenylketonuria (PKU).
Problems during pregnancy -- When the baby does not develop normally inside the mother. For example, a woman who drinks alcohol or gets an infection like rubella during pregnancy may have a baby with mental retardation.


Perinatal problems -- Problems during labor and birth, such as not getting enough oxygen.
Health problems -- Diseases like whooping cough, the measles, or meningitis. Mental retardation can also be caused by extreme malnutrition or being exposed to poisons like lead or mercury.
The diagnosis of mental retardation is made by looking at two main things. These are (1) the ability of a person's brain to learn, think, solve problems, and make sense of the world (intellectual functioning or IQ); and (2) whether the person has the skills he or she needs to live independently (called adaptive behavior, or adaptive functioning).


Intellectual functioning, or IQ, is usually measured by an IQ test. The average IQ score is, by definition, 100. People scoring below 70 to 75 on the IQ test are considered to have mental retardation. To measure adaptive behavior, professionals look at what a child can do in comparison to other children of his or her age. Certain skills are important to adaptive behavior. These are daily living skills (such as getting dressed, going to the bathroom, and feeding one's self), communication skills (such as understanding what is said and being able to answer) and social skills (interacting with peers, family members, adults, and others).


There are many signs of mental retardation. For example, children with mental retardation may:


sit up, crawl, or walk later than other children;
learn to talk later, or have trouble speaking,
find it hard to remember things,
not understand how to pay for things,
have trouble understanding social rules,
have trouble seeing the consequences of their actions,
have trouble solving problems, and/or
have trouble thinking logically.


About 87% of people with mental retardation will only be a little slower than average in learning new information and skills. When they are children, their limitations may not be obvious. They may not even be diagnosed as having mental retardation until they get to school. As they become adults, many people with mild retardation can live independently.
The remaining 13% of people with mental retardation score below 50 on IQ tests. These people will have more difficulty in school, at home, and in the community. A person with more severe retardation will need more intensive support his or her entire life. Every child with mental retardation is able to learn, develop, and grow.


A child with mental retardation can do well in school but is likely to need individualized help. In the US the states are responsible for meeting the educational needs of children with disabilities. For children up to age three, services are provided through an early intervention system. Staff work with the child's family to develop what is known as an Individualized Family Services Plan, or IFSP. The IFSP will describe the child's unique needs. It also describes the services the child will receive to address those needs. The IFSP will emphasize the unique needs of the family, so that parents and other family members will know how to help their young child with mental retardation. Early intervention services may be provided on a sliding-fee basis, meaning that the costs to the family will depend upon their income. In some states, early intervention services may be at no cost to parents.


For eligible school-aged children (including preschoolers), special education and related services are made available through the school system. School staff will work with the child's parents to develop an Individualized Education Program, or IEP. The IEP is similar to an IFSP. It describes the child's unique needs and the services that have been designed to meet those needs. Special education and related services are provided at no cost to parents.


Many children with mental retardation need help with adaptive skills, which are skills needed to live, work, and play in the community. Teachers and parents can help a child work on these skills at both school and home. Some of these skills include: communicating with others; taking care of personal needs (dressing, bathing, going to the bathroom); health and safety; home living (helping to set the table, cleaning the house, or cooking dinner); social skills (manners, knowing the rules of conversation, getting along in a group, playing a game); reading, writing, and basic math; and, as they get older, skills that will help them in the workplace.

Jawap Tag lagi


a. Copy award untuk diletakkan dlm blog anda

b. Nyatakan 6 fakta menarik mengenai pemberi award ini

  1. seorang yang ramah
  2. rajin berblog
  3. suke buat n makan dadih
  4. suke layan novel chenta..huhuhuh
  5. ibu kepada 4 orang hero
  6. suke menyanyi..tah lagu ape yg dia minat aku pun tak tahu

c. Setiap penerima award mesti menyatakan 9 fakta / hobi diri sendiri

  1. Bapa Mithali kepada 2 puteri dan 3 putera...jgn termuntah ek korang
  2. anak ke 8 dari 10 adik beradik
  3. suka tolong is3 memasak time cuti-cuti malaysia
  4. suka menyanyi walau suara ku tak sedap...suka ati aku la kan jenet kan
  5. panas baran...jgn tak tahu ye
  6. da berkahwin selama 15 tahun..huhuhuh lamanya
  7. minat berniaga tp modal ciput lak..wakakakaak
  8. suka berangan jadi orang kaya....bile le aku nak kaya kan
  9. sedang cube mengempiskan peyot boroi aku ni......kire mcm fakta la jugak ni

d. Pilih 10 orang penerima award dan terangkan tentang mereka

  1. Sara - kawan yang ajar aku buat blog
  2. Red - kawan yang bantu aku dlm mencantikkan blog
  3. paklah - kawan berjiwa politik
  4. kiela - seorang ibu yg sedang belajar kat u
  5. Jue - kawan menyembang
  6. Posh - aku suke tengok celoteh dia
  7. Era - kawan ss aku
  8. kak alona - akak yang rajin berblog
  9. Eja - kawan yang spoting
  10. sesapa sahaja yang nak ambik award ni..hehehehe

adesss...da tak larat aku nak taip lg la SMM...ni kire ok la ek huhuhuhuhhu

Monday, August 10, 2009

Bukan Lucah...sekadar peringatan

Bahayanya handphone jenis flip...so korang kena la berhati-hati jgn suke letak hp korang merata-rata, nanti jd mcm ni pulak..huhuhuhuh cian dia kan jenet kan....

Wednesday, August 5, 2009

Tangan Bukan Hanya Untuk Menulis.....






Tuesday, August 4, 2009

Tutup pintu bile da Mahgrib...

Ingat lagi pesanan orang tua-tua dulu tak masa kita kecik-kecik dulu....
Kata mereka " Tutup pintu tu, da mahgrib nanti setan masuk rumah "
Tak percaya cakap orang tua-tua dulu lg......kalu tak caya tengok gambo kat bawah ni.
>
>
>
>
>
>
>
>
>

Sunday, August 2, 2009

Ingin Menambah Pendapatan????



Ingin Menambah Pendapatan?????
Itu le yang aku tengah cube buat kalu korang nak tau la kan....nak kaya rasanya rejeki aku tak de lg cume ape yang aku inginkan agar keluarga aku dapat menikmati kehidupan yang lebih baik di samping aku dapat mengurangkan kebergantungan penggunaan produk yang aku sendiri tak pasti status HALAL nya.
Tapi yang pasti aku suke sangat minum RADIX, pagi petang siang mlm mesti pekena RADIX...hehehehe tak tau lak aku tekak korang. Ni bukan promosi ek cume aku sampaikan benda yang aku rasa tekak aku leh terima dan aku suke.Kalu korang tak suke...itu korang nya tekak sendiri ek.
Kepada yang nak cube tambah pendapatan sampingan, jom sertai DuniaHerba.Net...korang cume perlu klik jek banner kat sebelah blog aku tu atau klik je perkataan DuniaHerba.Net.Kalu korang tak berminat ngan produk HALAL ni pon suka hati korang la kan tiada paksaan...hehehehehe

Award